Muzeul internațional al ouălor încondeiate - Moldovița
Lucia Condrea este "muralistă" pe coajă de ou. De 15 ani, face istorie la Moldovița: a dus faimă ținutului huțul în 9 țări, este laureată în 78 expoziții mondiale.
De câteva luni, Moldovița oferă turismulului și un muzeu internațional al ouălor încondeiate, alături de peisajul splendid de pe deșelatele obcini bucovinene, de mănăstirea omonimă a lui Petru Rareș și de mocănița Huțulca.
"Presiunea publicului străin a fost uluitoare", mărturisește artista populară. Nemții, francezii și japonezii sunt abonații cursurilor de inițiere sau perfecționare în arta închistritului.
Învățăceii deprind încondeiatul de la zero, odată cu golitul oului ales pentru înveșmântarea în ceară și mânuitul uneltei primitive: chișița.
Muzeul are 3 secțiuni: ouă internaționale (premiate și obținute la schimb), colecția autentică (huțulă) și "arta Condrea" - tradiționalul transpus în culori, grafică alb-negru, ceară în relief, dantelărie, antichități și abstract. Peste 1.200 de exponate sunt în 19 firide.
Cele mai numeroase sunt ouăle "Condrea", dar există și ouă meșteșugite în alte cotloane ale lumii, fie ele decorate, pictate sub lupă, perforate cu dăltițe sau burghie minuscule, înveșmântate în pene, mătase, broderii, metale prețioase și nestemate, sculptate din esențe rare ori geme.
Există și ovoide ceramice desăvârșite cu fotografii, gravuri în ouă luxemburgheze, coji olandeze cu reproduceri după Rafael și Rubens, urzeli pe ouă ungurești, constelații pe cele franceze.