Warning: include(menu.php): failed to open stream: No such file or directory in /home2/meda01/public_html/at_tugui_ro.php on line 96

Warning: include(): Failed opening 'menu.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php56/usr/share/pear:/opt/alt/php56/usr/share/php') in /home2/meda01/public_html/at_tugui_ro.php on line 96

Colecția de linguri "Profesor Ioan Țugui" - Câmpulung Moldovenesc

Casa-muzeu profesor Ion Tugui adaposteste cea mai mare colectie de linguri de lemn din tara. Peste 5.300 de exemplare de diverse marimi, utilizari, forme, din cele mai diferite specii de lemn, rostuite de mesteri din tara si din intreaga lume.

Aceasta colectie de linguri de lemn este rodul pasiunii regratatului profesor de istorie din Campulung Moldovenesc Ion Tugui, care a colectionat, studiat, catalogat si expus mii de linguri de lemn, de la cele obisnuite la noi in tara (din plop, tei) pana la unele din specii exotice, cum ar fi lemnul de lamai, smochin sau ginko biloba.

Pe peretii camerelor, ai holurilor, pe casa scarilor, pe tavanele incaperilor si in dreptul teraselor sunt expuse mii de piese, de la lingurite la linguroaie uriase, folosite la stana, de la lingura obisnuita, nelipsita in gospodariile romanilor cu mai bine de o jumatate de veac in urma, la lingurile cu utilizari foarte specializate, ce suna de-a dreptul neobisnuit pentru noi: lingura pentru grosciorit (folosita la stana), lingura pentru alesul icrelor (folosita in pastravarii) sau lingura pentru fructe de padure.

Lucrate cu unelte simple, cu dalta și cu tesla - ce au dat forme ornamentale de o rară frumusețe, inspirate din motivele vegetale și animale ale mediului, lingurile poartă și denumiri speciale: împletita câmpulungeană, lingura logodiților, lingura căsătoriților, etc.

Colecția reprezintă o adevărată comoară de artă populară, de crestături măiestre, de o rară inventivitate a formelor: linguri obișnuite, însă frumos ornamentate, cu coada în crestături scrijelite artistic și cu găvanuri în diferite forme. Colecția mai cuprinde: linguroaie, verzoburi, jintuitoare, căușe, chiupuri, etc. Unele au coada împletită în opt, altele în șase ori în patru, iar altele au ornamentații reprezentând: cerbi, coarne de cerbi, cocoși, pești, cozi de pește, șerpi, etc.

Muzeul cuprinde și o colecție de ștergare (peste 500 exemplare), cusături, ceramică și numismatică. În colecția de linguri "sunt ascunse în detalii sute de generații anonime de Brâncuși."

 Pensiunea turistică "FLOARE DE COLȚ"
comuna Pojorâta • județul Suceava • cod poștal 727440 • România • Telefon: +40 723 691 632,
www.pensiuneafloaredecolt.ro

Home Sitemap Contact

Copyright 2009 - Pensiunea FLOARE DE COLȚ . . . . . . dezvoltare: OVO-Media